Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > Wat het onderwijs van Coolblue kan leren

Wat het onderwijs van Coolblue kan leren

Hoe belangrijk is IT nu echt voor jullie onderwijs? Dat is een vraag die ik regelmatig in projecten stel. Het antwoord is niet zelden wat vaag. Het gaat al snel over apparatuur of over veiligheid. Ook belangrijk, maar dat is in de regel niet iets waar het onderwijs beter van wordt. Natuurlijk, IT moet het doen en veilig zijn, maar als het daarbij blijft heb je er niets aan. Wat altijd opvalt is het verschil tussen de scholen die zoekende zijn en die scholen die IT wel zinvol inzetten. Juist bij de succesvolle scholen is IT goed georganiseerd. En dan heb ik het niet zozeer over de techniek.

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

IT-regisseur

Good Job, Well Done - Stamp on Red Wax Seal Isolated on White. Business Concept. 3D Render.

Omdat de inzet van IT voor deze techbedrijven het verschil maakt tussen winst maken en failliet gaan. Is er een parallel te trekken naar het onderwijs?

Binnen veel organisaties, of dat nu het bedrijfsleven betreft of de publieke sector, heeft IT een steeds prominentere plek gekregen. En dat zien we terug in de organisatie. Neem bijvoorbeeld een bank of een bedrijf als Coolblue. Deze organisaties hebben nagenoeg allemaal een functie als CIO (Chief Information Officer), oftewel het IT-baasje. En deze functie zit altijd op directieniveau. Men vindt het blijkbaar belangrijk.

call-out-img (1)

Waarom? Omdat de inzet van IT voor deze organisaties het verschil maakt tussen winst maken en failliet gaan.

Nu is Coolblue natuurlijk de ‘usual suspect’. Het bedrijf verkoopt consumentenelektronica, maar ziet zichzelf toch vooral als een techbedrijf. Net als Booking.com of Thuisbezorgd. Allemaal verschillende diensten en producten, maar de gemene deler is dat de inzet van IT cruciaal is voor de bedrijfsvoering, klantbeleving en winstgevendheid. En dus is de organisatie van IT net zo cruciaal en is deze gepositioneerd op directieniveau. IT is een absolute noodzaak.

 

Is er hier een parallel met het onderwijs te maken? De inzet van IT in het onderwijs is natuurlijk minder kritiek dan bij Coolblue. Als die een paar dagen niet bereikbaar zijn, zijn ze failliet. En als hun IT niet snel genoeg innoveert, streeft de concurrentie hen al gauw voorbij. Maar toch is er voor het onderwijs wel een belangrijke les te leren van dit soort bedrijven. 

Om IT echt (didactisch) zinvol in te zetten is er een heldere visie maar ook de uitvoering daarvan nodig. Veel scholen zien inmiddels dat de nadruk van IT niet alleen maar technisch en faciliterend is. De nut en noodzaak van informatiemanagement en functioneel (in plaats van technisch) beheer wordt steeds beter gezien. Het ontbreekt echter nog aan organisatie. Zo is de rol van i-coaches vaak nog vaag en ook onderbezet. Maar het is vooral de sturing hierop die onvoldoende is. Met een beetje geluk heeft een van de directieleden IT in zijn of haar portefeuille. Veel vaker ligt het veel lager in de organisatie. En dat moet anders. Een sterke vertegenwoordiging van IT is echt noodzakelijk om de volgende stap te maken. 

 

Een veel gehoorde functienaam hiervoor binnen het onderwijs is de ‘informatiemanager’. Mij maakt het niet uit hoe je het beestje noemt. Maar een stevige gesprekspartner op directieniveau die echt de vertaling van visie naar uitvoering kan maken is bittere noodzaak. Anders blijft de inzet van IT vooral een discussie over Chromebooks of iPads.

 

Lees ook het blogartikel Hoe je regie neemt als schoolbestuur.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie