Edublog > IT regisseren > Wat je moét weten voordat je een IT-programma start

Wat je moét weten voordat je een IT-programma start

Ontwikkelingen in de IT en vooral het toepassen daarvan in het onderwijs volgen elkaar snel op. Maar hoe maak je deze ontwikkelingen nu echt succesvol en duurzaam? Dit is een vraag die veel onderwijsinstellingen zich steeds vaker afvragen. Juist het tempo van de ontwikkelingen heeft geleid tot een stortvloed aan innovaties. Tenminste, potentiële innovaties. De meeste sterven al snel een stille dood. Dit vraagt om een andere aanpak.

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

Expanding Visions

De route naar succes

Hoe maak je ontwikkelingen nu echt succesvol en duurzaam? Juist het tempo van de ontwikkelingen heeft geleid tot een stortvloed aan innovaties. Dit vraagt om een andere aanpak.

hand drawing creative business strategy with light bulb as concept

3D printers en drones zijn typisch voorbeelden van producten die de afgelopen paar jaar het onderwijs zijn binnengereden. Maar zelden leidt het tot een echt succesvolle implementatie.

De meeste 3D printers staan een beetje zielig in een hoekje. Als er al iets mee wordt gedaan, is het in de categorie ‘poppetjes printen’. En slimme toepassingen met drones (uitgezonderd het hoger onderwijs) zijn echt op één hand te tellen. Hoe komt dat toch?

 

Als we kijken naar die projecten die wel succesvol zijn, wordt ook direct het antwoord op die vraag gegeven. Er is goed over nagedacht. Eén van de beste voorbeelden was een school die de geschiedenis van Romeinse bruggen koppelde aan een les natuurkunde en vervolgens de uitkomsten door leerlingen liet programmeren in een 3D geprinte versie van zo’n brug. Vakoverstijgend werken dus. Niet alleen inspirerend maar de 3D printer werd ook nog eens slim ingezet.

Toch is dit maar een heel eenvoudig voorbeeld. Mede omdat het beoogde resultaat door een beperkte groep docenten kon worden opgezet. Het gaat veel vaker mis bij complexe software implementaties die de hele onderwijsinstelling aan gaan. Denk bijvoorbeeld aan leerplatformen of digitale werkomgevingen. Het meekrijgen van de organisatie (draagvlak) en het goed inventariseren van de eisen en wensen is een begin. Maar de uitvoering is ingewikkelder. Wat zijn de randvoorwaarden? Wie moeten we betrekken? Wat betekent dit voor de techniek en het beheer? En wat maakt de implementatie nu echt succesvol?

 

 

Kwartiermaken

Niet zelden hebben we te maken met een lastige transformatie en adoptie. Dit vraagt om goed voordenken in plaats van de problemen op te lossen als ze zich voordoen. Wij noemen dit ook wel kwartiermaken. Goed voorbereiden en het opstellen van een doordacht programmaplan zijn belangrijke ingrediënten om projecten tot een succes te maken. Meer weten? Lees de white paper.

Whitepaper kwartiermaken
Lees verder

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Kortingsactie Google Workspace upgrade
  • Van probleem naar oplossing: De kracht van een goede IT-sourcingstrategie
  • Wat is de aanbestedingsstrategie voor een leerplatform?
  • Bewaart IT de rust in de klas?
  • Meer afhankelijkheid leidt niet tot minder verantwoordelijkheid
  • Jij bent verantwoordelijk!