Edublog > Open leerplatform | IT regisseren > Het belang van een goede devicekeuze

Het belang van een goede devicekeuze

In de praktijk kom ik heel vaak tegen dat een school eerst een device keuze (het apparaat waarmee een leerling zijn digitale onderwijs volgt) wil maken en daarna pas gaat nadenken over het gewenste leerplatform. Is dat een handige volgorde?

Krijn Padmos foto

Door: Krijn Padmos

Expanding Visions

device keuze bij Aerobe

Regelmatig komt het voor dat een school zegt: “We hebben al gekozen voor iPads of voor Laptops, we moeten deze ingeslagen weg nu wel vervolgen”. Of, met nog een extra dimensie: “We hebben gekozen voor Bring Your Own Device (BYOD)”. Op het keuzemoment wellicht voor de hand liggend, maar voordat je het weet ben je route ingeslagen die achteraf niet handig blijkt. Zeker als het een keuze is waar je ook nog eens 5 jaar aan vast zit. 

 

Kies je bijvoorbeeld voor een niet-beheerd apparaat, dan heb je als school ook minder controle over zo’n apparaat. Het uitvoeren van klassenmanagement kan hierdoor in gevaar komen. Voor meer informatie hierover, zie ook onze white paper Klassenmanagement. Daarnaast kan de keuze voor een Laptop, iPad of Chromebook van invloed zijn op de werking van je leeromgeving. Is deze volledig web-based of wordt er nog veel gebruik gemaakt van lokaal geïnstalleerde applicaties? En wat betekent de keuze voor het apparaat voor de gebruikte digitale methoden en toetsen?

 

De mogelijkheden bij het digitaal afnemen van toetsen kunnen beperkt worden door het type apparaat, zoals bijvoorbeeld een iPad. En voor het werken met bepaalde applicaties is een Chromebook misschien minder handig, maar voor digitaal toetsen juist weer wel. Het verschil zit in de details. Genoeg stof tot nadenken dus.  

 

En dat nadenken begint door de volgorde om te draaien. Denk eerst na over het onderwijs, de toepassingen, het leerplatform en daarna pas over het type apparaat en de manier waarop je deze aanbiedt. De keuze voor het juiste apparaat volgt dan vanzelf. En op basis van goede, steekhoudende, argumenten. Lees meer over het kiezen van het juiste leerplatform in het artikel Educatieve content en infrastructuur.

 

Een goede device keuze is belangrijk en een traject op zich. Kies je voor BYOD of CYOD? Lees de afwegingen in CYOD vs BYOD, wat past het beste bij jouw school? Wil je meer weten over de meerwaarde van het gebruik van devices in de klas en hoe je hiertoe komt? Lees dan ons white paper waarin we het routeplan schetsen om tot succes te komen.  

Routeplan: Lesgeven met devices
Lees verder

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Krijn_grijs

Ik help je graag verder

EV
Krijn Padmos

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie