Edublog > Digitale transformatie | Veilig digitaal gebruik > Overheid en SIVON bevinden Google veilig voor op school

Overheid en SIVON bevinden Google veilig voor op school

Frits Pfeiffer foto

Door: Frits Pfeiffer

Aerobe

Close up view of the hands of a group of people giving a thumbs up gesture of approval an success with their hands raised against a blank green chalkboard with copyspace

Groen licht voor veilig gebruik van Google op school. Let op! De Chromebooks dienen wel in beheer te zijn in een Workspace domein.

Google houdt zich aan de afspraken

In januari 2023 heeft SIVON samen met externe experts en juristen grondig onderzoek gedaan naar de maatregelen die Google heeft genomen na het DPIA van 2021. Er zijn DPIA's uitgevoerd op Google Workspace, Chrome OS, de Chrome browser en Chromebooks. Uit de DPIA's zijn diverse veiligheidseisen naar voren gekomen en ter verbetering voorgelegd aan Google. Google heeft vervolgens in de afgelopen 2 jaar hard gewerkt om de vereiste aanpassingen conforme afspraak en deadline door te voeren.

SIVON en de overheid concluderen nu dat Google zich voldoende aan deze afspraken heeft gehouden. Dit betekent dat:

  • scholen Google Workspace kunnen blijven gebruiken.
  • het gebruik van Chromebooks veilig verklaard is.
Let op! Randvoorwaarde is wel dat Chromebooks centraal gemanaged worden in een Google Workspace for Education domein. Hiervoor is per Chromebook een  ‘Chrome Education upgrade’ licentie benodigd. Deze wordt licentie wordt toegevoegd aan de Google Workspace.

Waarom een Google for Education Upgrade licentie?

Deze licenties zorgen ervoor dat je de Chromebooks die je leerlingen gebruiken volledig in beheer hebt. In de praktijk worden deze licenties nog vaak kortweg 'Chrome licenties' genoemd. Het betreft een eenmalige licentie die geldig is voor de levensduur van de Chromebook. De aangeschafte licenties worden aan jouw Google Workspace for Education domein toegevoegd en beheerd. Licenties worden dus niet in een Chromebook geïnstalleerd maar maken deel uit van jouw Google Workspace.

 

Neem contact op met Servicedesk@aerobe.net als je deze licenties nodig hebt. Als officiële Certified Google Education Partner kunnen we jouw licenties aanvragen en voor je beheren.

Wat betekent dit voor scholen?

Schoolbesturen zijn en blijven verantwoordelijk voor een veilig gebruik van digitale onderwijstoepassingen. Jij beslist welke toepassingen je school gebruikt en onder welke voorwaarden. Onderwijsinstellingen ontvangen deze zomer het volledige DPIA-rapport met alle privacyrisico's die in 2021 zijn geconstateerd, evenals de maatregelen die Google heeft genomen om ze aan te pakken. Met dit rapport kunnen scholen zelf beslissen of ze Google Workspace willen blijven gebruiken.

 

 

Meer weten? 

Lees de highlights van de informatiesessie met de Google Education lead Benelux in het blogartikel Welke acties nodig zijn nu Google veilig voor gebruik is verklaard

 

Lees ook het bericht op de website van SIVON en de kamerbrief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aanmelden informatiesessie
Laat je informeren

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Frits_geel

Ik help je graag verder

EV
Frits Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities
  • Klantverhaal: Hoe Aerobe de beheer(s)tijd voor RVKO heeft gehalveerd
  • Normenkader IBP: Weten hoe je er nu voor staat