Edublog > Leren zichtbaar maken > Het leren met IT als coach

Het leren met IT als coach

Onderwijshervormingen, digitalisering, een vernieuwde toetscultuur, geen sector die zo onderhevig is aan veranderingen als het onderwijs. De belangrijkste spil in dit alles: de leerkracht. Van didacticus, pedagoog naar steeds meer een coach(ende rol), in dialoog met de leerling. Hoe kan de coach daarbij digitaal ondersteund worden?

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

Expanding Visions

Leerkracht als coach

De leerkracht: didacticus, pedagoog en coach. Hoe kan de rol van coach digitaal ondersteund worden?

Ambiteuze onderwijsvisies zoals zelfregulerend leren, formatief en leerdoelgericht werken, vragen van de leerkracht een actieve dialoog met de leerling en een actievere rol van de leerling in het leerproces. Een bekend gezegde van Maria Montessori “Help mij het zelf te doen!” blijkt niet meer alleen op te gaan voor montessorischolen, maar ook steeds meer voor andere vormen van onderwijs. 

 

Autonomie, competentie en verbondenheid (Deci en Ryan, 2000) zijn bepalend voor de motivatie van de leerling om te leren. Een goed dialoog tussen coach en leerling is hierbij essentieel. 

 

Coachen is ervoor zorgen dat iemand van A naar B komt of specifieker: iemand zo begeleiden dat die persoon eigenaar blijft van de beoogde verandering. Een effectieve coach dient daarbij over vaardigheden te beschikken. Vaardigheden die op basis van vertrouwen, de leerling kan activeren, zelfvertrouwen weet te versterken en in staat is om de juiste instructie en feedback geven. Zodat er gezamenlijk een volgende stap gezet wordt richting het gewenste leerdoel (Hattie, 2012).

Leren met IT

De coach is gebaat bij inzicht in leerprocessen en leeropbrengsten van de leerling. Een digitaal leerplatform is een nuttig hulpmiddel waarmee het leren zichtbaar gemaakt wordt. Hiermee kunnen taken aan leerdoelen worden gekoppeld. Dit in combinatie met het gebruik van een leerling portfolio. De coach kan met behulp van de data zelf conclusies trekken, en samen met de leerling, de volgende stap in het leerproces zetten. Een leerplatform is daarmee een effectief hulpmiddel in de dialoog tussen coach en leerling.

Met betrekking tot de keuze en de gelijkmatige implementatie van een dergelijk leerplatform is het onderwijs aan zet. Het omarmen van de nieuwe technologie vraagt vervolgens om een succesvolle adoptie. Binnenkort organiseren we een kennissessie over 'Leren met IT door een succesvolle adoptie'.

Meer informatie en aanmelden
Klik hier voor meer info

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

EV
Jaap Kraaijenhagen

Lees ook de andere edublog artikelen

Status quo bias ook in het onderwijs?
Verandermanagement status quo
  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities