Edublog > IT-koers bepalen | IT regisseren > Bestuursbureau, staat IT bij uw goede voornemens?

Bestuursbureau, staat IT bij uw goede voornemens?

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat is voor veel mensen hét moment om goede voornemens te maken. Voor veel onderwijsorganisaties zou het een goed voornemen zijn om de IT-organisatie nu goed te gaan regelen.

Pieter Roovers foto

Door: Pieter Roovers

Expanding Visions

Disabled pupil smiling at camera in classroom at the elementary school

Een goed geregelde IT-organisatie is namelijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat leerlingen en docenten toegang hebben tot de juiste IT-middelen, en nog belangrijker

Een goed geregelde IT-organisatie is namelijk belangrijk voor het onderwijs. Het zorgt ervoor dat leerlingen en docenten toegang hebben tot de juiste IT-middelen, dat deze middelen goed werken en dat er snel en adequaat wordt gereageerd op problemen.

 

Het begint met een duidelijke visie en strategie. Wat zijn de doelen van de IT-organisatie? Wat zijn de behoeften van leerlingen, docenten en andere stakeholders? Hoe gaan we deze behoeften vervullen? Vervolgens is het belangrijk om een goede organisatiestructuur te hebben. Wie is verantwoordelijk voor welke taken? Hoe wordt er samengewerkt? Tot slot is het belangrijk om te investeren in IT-professionals. Zij zijn nodig om de IT-organisatie goed te laten functioneren.

IT-regie als oplossing

Het goed regelen van de IT-regie kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de IT-organisatie. IT-regie omvat het proces van het plannen, organiseren, beheren en controleren van de IT-activiteiten binnen jouw organisatie.


IT-regie zorgt voor een betere afstemming tussen de wens van het onderwijs en de door IT te leveren middelen. Hierdoor kan er efficiënter worden gewerkt en komt er meer aandacht voor de behoeften van leerlingen en docenten.

Lees ook het blogartikel Regie op IT: Begin met het eind voor ogen.

IT-regie als dienst afnemen

Een manier om IT-regie te organiseren is om deze als dienst af te nemen. Dit heet dan Regie as a service (RaaS). RaaS biedt een aantal voordelen. Zo hoeft de onderwijsorganisatie zelf geen IT-professionals in dienst te nemen, je kan gemakkelijk op- en afschalen, profiteren van elders opgedane ervaring en de onderwijsorganisatie kan zich focussen op haar kerntaken. 

 

Het goed regelen van de IT-organisatie is een belangrijk goed voornemen voor onderwijsorganisaties. IT-regie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Ook het overwegen van RaaS is een optie die de moeite waard is om te onderzoeken.

Lees ook onze white paper over RaaS voor meer inhoudelijke informatie. 

White paper Regie as a Service
Hoe werkt RaaS in de praktijk?

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Pieter_grijs

Ik help je graag verder

EV
Pieter Roovers

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie
  • De route naar formatief handelen met een open leerplatform