Realiseren

IT als dienst

Het gebruiken in plaats van bezitten van producten wordt alsmaar populairder. Deze verschuiving is in onze maatschappij steeds meer zichtbaar en in verschillende vormen. Er zit een groot verschil tussen een deelauto en een ‘private lease’ auto maar beide vormen hebben ook veel overeenkomsten. U krijgt voor een vast bedrag een totaalpakket en u hoeft het product alleen nog maar te gebruiken. Ook bij IT middelen zien we deze verschuiving. Koopt u al uw IT producten nog? Waarschijnlijk is dat niet zo slim.

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

EV

Regie leren met IT

Veilig in de cloud?

De opkomst van de cloud heeft er direct voor gezorgd dat centrale IT voorzieningen zoals servers, maar ook applicaties, als dienst worden afgenomen. Er zijn, zeker in het onderwijs, ook bar weinig redenen om zelf een serverpark in te richten en te beheren. Het kost alleen maar geld en in kwalitatieve zin levert het ook niets op.  Technologisch maakt het niets uit of systemen allemaal bij u in huis staan of in die internetwolk. De meeste software in het onderwijs (van leerlingvolgsystemen tot toepassingen van uitgevers) wordt sowieso als dienst afgenomen. En dat is ook logisch. De technologie wordt namelijk steeds complexer waardoor uw IT-afdeling het nauwelijks meer kan bijbenen. Toch is het niet allemaal hosanna. Er zijn wel degelijk risico’s.

 

Van ‘beheer’ naar ‘regie’

Als software als dienst wordt geleverd dient u wel goede afspraken te maken over bijvoorbeeld eigenaarschap (van data) en veiligheid. Het afnemen van IT als dienst vraagt daarnaast ook om een andere benadering. IT als dienst is vooral een kwestie van aansturing en veel minder van technologie. U gaat van ‘beheer’ naar ‘regie’. En dat vraagt om een andere organisatie en competenties. Niet iets wat je even in een project gooit. Dit vraagt om een aanpak met oog voor verandering (van organisatie en mensen) waarbij er veel onzekere randvoorwaarden zijn. Maar het uiteindelijke resultaat is waar het omgaat. Daarnaast heeft u ook weinig keus. De IT wereld verandert snel en u moet mee veranderen.

 

Focus op het leren met IT

Het bezitten en vooral beheren van IT-middelen is geen kerntaak van het onderwijs. Dat geldt niet alleen voor software en clouddiensten maar ook voor de spullen die uw medewerkers en leerlingen daadwerkelijk in handen hebben: PC’s, laptops en tablets. Ook voor deze producten zien we de verschuiving van bezit naar gebruik. Een prima ontwikkeling.

 

Uw focus zou vooral moeten liggen op het toepassen ofwel het leren met IT in het onderwijs en (achterliggend) informatiemanagement. Want dat voegt daadwerkelijk waarde toe.

 

Bekijk hieronder ook onze vlog over Van IT beheer naar IT regie.

Terug naar het thema
Lees onze andere blogs over Realiseren
3 - EVlog IT-regie final

EVlog over IT beheer naar IT regie in het onderwijs.

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

Logo EV compleet
Marcel de Jager

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio
Digitaal portfolio leerling
 • Hoe komen we nu echt in beweging?
  Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken
 • Hoe besteed je een open leerplatform aan?
  Aanbesteding open leerplatform
 • Hoe beheer je een open leerplatform?
  Beheerorganisatie leerplatform
 • Educatieve content en infrastructuur
  Educatieve content infrastructuur